Wspaniały przepis na tort z truskawkami będzie zawierał składniki, które możesz wykorzystać do zrobienia słodkiego przysmaku na każdą okazję. Truskawkowy tort mascarpone jest klasycznym przykładem, podobnie jak kompot z jeżyn i lemon curd. W zestawie znajduje się również najprostszy przepis na sos truskawkowy. Te desery z pewnością będą hitem tego lata! Wypróbuj jeden z tych pysznych przepisów już dziś. Będziesz mile zaskoczony! Nigdy nie spojrzysz wstecz!
Tort truskawkowy
Tajemnica doskonałego tortu truskawkowego tkwi w truskawkach. Im bardziej dojrzałe są Twoje truskawki, tym lepiej. Możesz użyć truskawek kupionych w sklepie, ale nie są one tak dobre jak te wyhodowane na słońcu. Podczas pieczenia ciasta upewnij się, że warstwy są całkowicie ostudzone, a następnie pokryj je cienką warstwą dżemu truskawkowego lub serka śmietankowego. Następnie piecz w wyższej temperaturze niż zwykle.
Wtedy łyżką nakładaj ciasto na każdą przygotowaną patelnię. Piec przez dwadzieścia do dwudziestu pięciu minut, lub do momentu, gdy wykałaczka włożona do środka wyjdzie czysta. Przed podaniem schłódź ciasto przez co najmniej trzy minuty. Jeśli chcesz, podaj z lodami. Przekonasz się, że Twoi goście będą uwielbiać każdy kęs! Ciasto truskawkowe jest najlepszym letnim deserem, a ten przepis jest obowiązkowy. Wypróbuj go już dziś! Istnieją dziesiątki pysznych przepisów dostępnych online.
Aby zrobić pyszne ciasto truskawkowe, zacznij od kilku prostych składników. Dobrze posmarowane 8-calowe naczynie do pieczenia jest koniecznością. Zmiksuj jagody z łyżką cukru, a następnie dodaj resztę masła. W osobnej misce dodaj jajka, mleko i mąkę. Mieszaj, aż ciasto będzie gładkie, ale nie za gęste. Wlej ciasto do przygotowanych patelni i piecz przez dwie minuty. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Po ostygnięciu przełożyć na talerz do serwowania.
Aby zrobić to ciasto, należy posiekać dojrzałe truskawki. Dobrze sprawdza się do tego blender, który można również wykorzystać do zblendowania truskawek. Po zblendowaniu truskawek należy doprowadzić masę do wrzenia i gotować na wolnym ogniu, aż konsystencja będzie gęsta jak pasta pomidorowa. Wymieszaj sok z cytryny, skórkę z cytryny i sól. Truskawki można dodać do ciasta lub lukru, aby stworzyć pyszne i wilgotne ciasto. Po upieczeniu, ciasto z truskawkami będzie miało świeży truskawkowy smak.
Aby ciasto było szybsze, możesz zacząć redukować truskawki tydzień przed planowanym pieczeniem. Zredukowane truskawki możesz przechowywać w szczelnym pojemniku przez około tydzień, lub możesz zawinąć je w folię i zamrozić do dwóch miesięcy. Z przepisu na ciasto z truskawkami wychodzi dwa tuziny babeczek! Ciasto zachowa się w lodówce przez około pięć dni, jeśli podasz je na ciepło lub w temperaturze pokojowej. Następnie może być przechowywany w zamrażarce do dwóch miesięcy, ale pamiętaj, aby rozmrozić go przez noc przed podaniem.
Nadzienie truskawkowe z mascarpone
Świeże truskawki i ciasto z mascarpone to zwycięskie połączenie dla tego dekadenckiego deseru. Świeże truskawki, aksamitne nadzienie mascarpone i mnóstwo bitej śmietany sprawiają, że jest to deser idealny na lato. Zrób go na specjalną okazję lub po prostu na leniwy dzień w kuchni! Tort truskawkowy z mascarpone składa się z trzech warstw biszkoptu, na przemian z warstwą aksamitnego kremu mascarpone.
Pokrój truskawki i umieść je w żaroodpornej misce do miksowania. Przygotuj syrop z 1/4 szklanki cukru i odrobiny Grand Marnier. Polej tym syropem truskawkową warstwę ciasta. Mżawka na torcie przed podaniem. Truskawkowe nadzienie mascarpone jest gotowe. Można je zrobić dzień wcześniej i przechowywać w temperaturze pokojowej. W razie potrzeby można je przechowywać w lodówce przez noc.
Aby zrobić nadzienie do ciasta, użyj robota kuchennego, aby ubić truskawki, aż będą miały gładką konsystencję. Dodaj macerowane truskawki, mascarpone i okruchy krakersów graham. Jeśli chcesz, posyp wierzch cukrem pudrem i odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Jeśli chcesz przechowywać truskawkowe nadzienie mascarpone w lodówce przez tydzień lub dwa, zawiń je szczelnie w folię.
Możesz przygotować spód biszkoptowy i nadzienie dzień przed przyjęciem. Możesz je przechowywać w lodówce do czasu podania. Jeśli przygotowujesz tort dzień wcześniej, możesz złożyć krem z mascarpone. Upewnij się, że zrobisz go jak najbliżej czasu. Pamiętaj tylko, że tort z truskawkowym mascarpone nie będzie czerstwy! Przepis na nadzienie do tortu mascarpone z truskawkami jest pyszny i łatwy do wykonania!
Kompot z jeżyn i lemon curd
Przyrządzając desery, kompot z jeżyn jest wspaniałym dodatkiem. Przypominająca dżem polewa świetnie sprawdza się na sernikach, lodach i francuskich tostach. Kompot z jeżyn jest również uniwersalny: spróbuj go na angielskich muffinach, jogurcie lub na naleśnikach. Jeśli szukasz szybkiego i łatwego deseru, spróbuj kompotu z jeżyn na wierzchu swojego następnego przepisu na ciasto!
Kompot z jeżyn należy przecedzić, aby usunąć nasiona. Gotowanie go przez około 10 minut usunie nadmiar wody i stworzy gęsty twaróg. Następnie wymieszaj z bitą śmietaną i ekstraktem waniliowym do uzyskania gładkiej masy. Ciasto odstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny lub na całą noc. Gdy kompot się schłodzi, wymieszaj z curdem i zarezerwuj połowę na polewę do trifle.
Krem maślany najlepiej, gdy ma końcówkę do pipetowania. Wypełnienie warstwy lemon curd kompotem jeżynowym jest łatwe do wykonania. Aby ciasto było bardziej świąteczne, możesz polać kompot limoncello przed nałożeniem lukru. Powtórz ten proces dla pozostałych warstw. Pamiętaj, aby delikatnie ścisnąć warstwy ciasta, aby upewnić się, że nie są zgniecione.
Innym świetnym sposobem na wykorzystanie jeżyn jest ciasto. Blackberry curd jest pikantny i słodki i pięknie się ustawia. Jest również wspaniały na crumpets i naleśniki. Kilka dodatkowych uncji jeżyn można również zamrozić, co skróci czas potrzebny na ich rozmrożenie. Używając mikrofalówki, możesz podgrzewać jeżyny przez dwie minuty przed zmiksowaniem ich w blenderze. Po całkowitym przecedzeniu jagód można je przecedzić przez sitko, aby uzyskać do 3/4 filiżanki jeżynowego curdu.
Jeśli zamierzasz użyć kompotu w słoiku, powinieneś użyć rondla z ciężkim dnem, aby równomiernie rozprowadzić ciepło. Cieńszy rondel może spowodować, że kompot będzie się gotował lub przywierał do dna, więc miej na niego oko. Alternatywnie, wysterylizuj słoiki z przetworami w piekarniku, umieszczając je do góry nogami w naczyniu do zapiekanek. Powinnaś być w stanie przenieść je na ciasto bez uszkodzenia słoików.
Łatwy przepis na sos truskawkowy
Pyszny tort z truskawkami jest kompletny tylko z sosem truskawkowym. Możesz skorzystać z prostego przepisu, lub zaimprowizować z odrobiną czerwonego barwnika spożywczego. Kilka plasterków truskawek posiekanych i wrzuconych do rondla również może dać bogaty truskawkowy smak. Najlepiej użyć świeżych, dojrzałych truskawek, ale można też użyć mrożonych. Upewnij się, że rozmrażasz truskawki najpierw, jeśli używasz mrożonych.
Inny łatwy przepis na sos truskawkowy to prosty deser lub smakołyk na śniadanie. Odrobina cukru może zrobić dużą różnicę. Łyżeczka ekstraktu waniliowego sprawi, że sos będzie jeszcze bardziej aromatyczny, więc użyj odrobiny swojego ulubionego ekstraktu do smaku. Możesz również podać sos z lodami. Jeśli podajesz ciasto z truskawkami, będziesz chciał podać je z jakimiś lodami, a to jeszcze lepiej.
Podlewka truskawkowa to prosty, uniwersalny sos, który można nakładać łyżką na różne potrawy. Oto podstawowy przepis na polewę truskawkową. Możesz dodać sok z cytryny, aby rozjaśnić smak, zbyt. Sos zachowuje się również dobrze przez kilka dni w lodówce. Upewnij się tylko, że pozwolisz parze uciec z rożna przed podaniem. W ten sposób będziesz mieć gotową polewę truskawkową na każdą okazję!
Ten sos może być gęsty lub cienki. Możesz użyć świeżych lub mrożonych truskawek. Możesz też użyć niesłodzonych mrożonych truskawek. Jedyne, co tak naprawdę ma znaczenie, to smak. Ten sos to świetny dodatek do każdego deseru lub słodkiego przysmaku. Czy jest to ciasto z truskawkami, czy ciasto z sosem czekoladowym, ta polewa truskawkowa z pewnością uczyni je wyjątkowym. To pyszny sos, który jest również świetny na lodach.
Truskawki są dostępne przez cały rok w Stanach Zjednoczonych, ale ich szczyt przypada na czerwiec i lipiec. Szukaj jagód o silnym, owocowym aromacie. Aby zagęścić syrop, dodaj skrobię kukurydzianą do filiżanki wody. Dobrze wymieszaj i pozwól mu się gotować przez około 25 minut. Po ostygnięciu użyj go do wypełnienia ciasta. Ten łatwy przepis na sos truskawkowy do ciasta z truskawkami